Forum komputerowe Dark-PC: Fx7 CMS - specjalnie dla naszego vortalu :) - Forum komputerowe Dark-PC

Skocz do zawartości

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Fx7 CMS - specjalnie dla naszego vortalu :)

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Foxter Ikona

• Zaawansowany
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 220
  • Rejestracja 22-czerwiec 08
  • Interests:Webmasterka, Webdesign, Siatkówka, PiÅ‚ka nożna, programowanie, grafika komputerowa

Napisano 03 listopad 2008 - 03:51

Dołączona grafika

Zważywszy na fakt, że MemHT 5 jest dopiero planowany, a napisanie go zajmie pewnie bardzo dużo czasu - postanowiłem wziąć sprawę we własne ręce :) W ciągu najbliższych kilku tygodni powstanie szkielet CMSa Fx7 mojego autorstwa z funkcjami niezbędnymi dla vortalu :) Poniższy schemat przedstawia ogólne założenie/budowę (zwał jak zwał) CMSa:

Dołączona grafika

Jak widać, schemat jest niezwykle prosty, a w stopce widnieje jeszcze nazwa kodowa CMSa (nie miałem jeszcze pomysłu na nazwę). Od dzisiaj nazwa CMSa to Fx7, a jutro rozpoczynam prace nad wersją v0.5 :D Ogólnie wygląda to tak:

- Logowanie loguje do forum
- Redaktorzy majÄ… osobne ACP
- Admini moga dodawać i usuwać konta redaktorów (zapobiegnie to anonimowym rejestracjom)
- CMS obsługuje 2 lub 3 skórki (wiem że będzie jasna i ciemna, może jakaś jeszcze?)
- Moderatorzy mają spersonalizowane ACP w których mogą usuwać i edytować komentarze z artykułów i news'ów

Możliwe, że o czymś zapomniałem, bo jadę z pamięci :p Teraz pytanie do Was: Jakie funkcje powinny się znaleźć w CMSie?
"Po tym można poznać kogoś wyjątkowego-kiedy można zamknąć ryj i wspólnie sobie pomilczeć" Pulp Fiction

Dołączona grafika
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Ryco Ikona

• Ekspert =]
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 1137
  • Rejestracja 06-marzec 08
  • Interests:Informatyka, Sport

Napisano 03 listopad 2008 - 03:56

Dodałbym panel ogłoszeń. :)
Tak to spoko.

A, i nie łączmy bazy danych userów bo ktoś haknie man bazę przez portal i będzie miał dostęp do forum :)

Chyba tyle :) Pozdro
Nigdy nie rozmawiaj z debilem. Najpierw sprowadzi cię na swój poziom, a później pokona doświadczeniem.
Google bogiem, SEO nałogiem, AdSense zabawą, a Spam podstawą

Jestem prawdomówny, czasami ironiczny a czasami poprostu miły - to zależy z kim mi przychodzi dyskutować :-P Często żartuje, nie patrząc na to czy ten żart spodoba się innym - ważne aby podobał się mnie. Można by powiedzieć cham? - Możliwe, ale wyrafinowany cham. Zawsze staram się komuś pomóc! - Prostymi metodami, nie korzystając z trudnych, skomplikowanych, wyszukanych słów. Jeżeli nie odpowiada Ci to co piszę.. - prosta rada: Ne czytaj! :-)

1 000 post :) - 17.10.2008 23:19

Dołączona grafika

Dołączona grafika
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Foxter Ikona

• Zaawansowany
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 220
  • Interests:Webmasterka, Webdesign, Siatkówka, PiÅ‚ka nożna, programowanie, grafika komputerowa

Napisano 03 listopad 2008 - 03:57

Wyświetl postUżytkownik Ryco dnia 3.11.2008, 15:56 napisał

A, i nie łączmy bazy danych userów bo ktoś haknie man bazę przez portal i będzie miał dostęp do forum :)

Konta będą oddzielone.
"Po tym można poznać kogoś wyjątkowego-kiedy można zamknąć ryj i wspólnie sobie pomilczeć" Pulp Fiction

Dołączona grafika
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   NocnaWilczyca Ikona

• Pani Redaktor.
  • Ikona
  • Grupa Redaktor
  • Postów 115
  • Rejestracja 20-wrzesieÅ„ 08
  • Interests:Samochody, konie, nauka, literatura, kabarety i gry kompiuterowe :)

Napisano 03 listopad 2008 - 03:59

JAk sie dowiem dokladniej co to jest i na cyzm to polega i jak sie to je
to obieucje udzielci wyczerpujacej odpowiedzi :)
Najważniejsza rzecz jakiej się uczysz to kochać i w zamian być kochanym

Moje motto:
Got me loking, so crazy right now...
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   AniolSmierci Ikona

• Ekspert =]
  • Ikona
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 419
  • Rejestracja 19-wrzesieÅ„ 08

Napisano 03 listopad 2008 - 04:02

Nocna masz linka --> CLICK
.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Ryco Ikona

• Ekspert =]
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 1137
  • Rejestracja 06-marzec 08
  • Interests:Informatyka, Sport

Napisano 03 listopad 2008 - 04:05

Nie wiesz co to CMS?
CMS - Content Management System - System zarządzania treścią
To taki skrypt na portale. Np. Joomla!, PHP Fusion.

Masz tu:
Wikipedia

//Anioł był szybszy xD
Nigdy nie rozmawiaj z debilem. Najpierw sprowadzi cię na swój poziom, a później pokona doświadczeniem.
Google bogiem, SEO nałogiem, AdSense zabawą, a Spam podstawą

Jestem prawdomówny, czasami ironiczny a czasami poprostu miły - to zależy z kim mi przychodzi dyskutować :-P Często żartuje, nie patrząc na to czy ten żart spodoba się innym - ważne aby podobał się mnie. Można by powiedzieć cham? - Możliwe, ale wyrafinowany cham. Zawsze staram się komuś pomóc! - Prostymi metodami, nie korzystając z trudnych, skomplikowanych, wyszukanych słów. Jeżeli nie odpowiada Ci to co piszę.. - prosta rada: Ne czytaj! :-)

1 000 post :) - 17.10.2008 23:19

Dołączona grafika

Dołączona grafika
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Foxter Ikona

• Zaawansowany
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 220

Napisano 03 listopad 2008 - 05:44

Tapeta okazjonalna:

Dołączona grafika

Czekam na propozycje funkcji CMSa :)

Dołączona grafika
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   lenin Ikona

• Ekspert =]
  • Ikona
  • Grupa VIP
  • Postów 356
  • Rejestracja 30-kwiecieÅ„ 08

Napisano 04 listopad 2008 - 05:04

teraz jak juz jest plan pozostaje tylko to wykonać :p wierzec w ciebie Foxter :p
Niewątpliwie byłoby lepiej, gdyby świat był inaczej urządzony:gdybyś był otoczony wyłącznie życzliwymi ludzmi, pomocnymi i wspierajacymi, pełnymi uznania dla twoich zalet i uroków, ale też wyrozumienia dla twoich słabości i felerów.Pomyślałem że mógłbym zachęcic cię do tego, żebyś nie czekał, aż tak będzie, tylko zabrał się do zmieniania swiata.Jak? Traktując innych w taki sposób, w jaki sam chciałbyś być traktowany. Możesz zacząć od siebie i swoich najbliższych, swojego miejsca pracy czy nauki.Sądzisz, że nic ci nie wyjdzie w pojedynkę?Dookoła masz pełno sojuszników, chociaż zapewne oni sami o tym jeszcze nie wiedzą. Kto może być twoim sprzymierzeńcem? Każdy.Przecież wszyscy-podobnie jak ty -marzą o tym, żeby spotkać się z akceptacją i miłością. Tylko, że ktoś musi zacząć i nie ma żadnego powodu , żebyś to nie był TY

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   kicko Ikona

• Zaawansowany
  • Ikona
  • Grupa Helpdesk
  • Postów 115
  • Rejestracja 20-lipiec 08

Napisano 04 listopad 2008 - 06:51

Wspaniala nowina. Tylko Foxter nie zmieniaj już planu poraz setny!

Własny CMS to duży plus.
C2D E6750 | 2x1gb Corsair | HD 4850 | WD 3200AAKS
Razer DeathAdder | SS Qck | Logitech UltraX | Creative HS-800
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Foxter Ikona

• Zaawansowany
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 220

Napisano 04 listopad 2008 - 11:20

Wyświetl postUżytkownik kicko dnia 4.11.2008, 18:51 napisał

Wspaniala nowina. Tylko Foxter nie zmieniaj już planu poraz setny!

Własny CMS to duży plus.

Nie zmienię planu, bez obaw :) Jak tylko otrzymam wstępne założenia oraz Wasze pomysły (chciałbym je otrzymac mniej więcej do końca tego tygodnia, tak do soboty myślę) - biorę się do roboty :)

Tak, autorski CMS jest dużym plusem, ze względu na fakt, że zawsze wiadomo gdzie co jest i co zmieniać, aby uzyskać konkretny efekt :) Pozwoli mi to stopniowo rozbudowywać vortal, a zarazem i CMSa :) Tak więc do soboty czekam na Wasze pomysły co do bloków/funkcjonalności/układu itp.

@Ryco:
Oczywiście panel ogłoszeń będzie, mam nawet niecodzienny pomysł, jak mógłby wyglądać :p Ale to zobaczycie wraz z pierwszym screenem szablonu vortalu ;)

Cześć! :)

Dołączona grafika
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Foxter Ikona

• Zaawansowany
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 220

Napisano 06 listopad 2008 - 02:44

Funkcje i główne założenia CMSa na dzień dzisiejszy:

Funkcje:
  • Panel ogÅ‚oszeÅ„
  • Sondy/ankiety
  • Pobieranie ostatnich tematów z forum [?]
  • 3 panele dla grup: Panel Administracyjny, Redakcyjny i Moderacyjny
  • Promowane (najlepsze) artykuÅ‚y w ajaxowym boksie u góry vortalu
  • Emotki w news'ach i artykuÅ‚ach ;)
  • PodziaÅ‚ materiałów na News'y, ArtykuÅ‚y i materiaÅ‚y video :)
  • PodziaÅ‚ materiałów na kategorie
  • Wyszukiwarka z funkcjÄ… okreÅ›lenia, gdzie szukać :)
  • 3 skórki [ciemna (standardowa), jasna (dla tych, co wolÄ… czarno na biaÅ‚ym) i systemowa (standardowa Fx7 ;) )]
  • Panel Redakcyjny: Statystyki oglÄ…dalnoÅ›ci
  • Panel Redakcyjny: Dodawanie news'a
  • Panel Redakcyjny: Dodawanie artykułów
  • Panel Redakcyjny: Dodawanie video
  • Panel Redakcyjny: Edycja materiałów
  • Panel Moderacyjny: Statystyka komentarzy
  • Panel Moderacyjny: Wglad na wszystkie komentarze
  • Panel Moderacyjny: Edycja i kasowanie komentarzy

Główne założenia:
  • CMS nie bÄ™dzie rozpowszechniany, zostanie stworzony TYLKO dla naszego vortalu, choć nie wykluczone, ze jak CMS siÄ™ rozwinie, stworzÄ™ jego osobna wersjÄ™ dla ludzi na licencji OpenSource :)
  • Postaram siÄ™, aby ACP/MiniACP (Panele administracyjne) byÅ‚y jak najbardziej intuicyjne :) ZastosujÄ™ tam nawigacjÄ™ na zakÅ‚adkach ;]
  • Nie zastosujÄ™ w projekcie żadnego systemu szablonów.
  • Gdzie trzeba, bÄ™dzie Ajax ;]
  • link do zgÅ‚aszania błędów w stopce
  • CMS ma być szybki, generować jak najmniej zapytaÅ„ do bazy i jednoczeÅ›nie dać siÄ™ Å‚atwo zarzÄ…dzać
  • w ACP bÄ™dÄ™ miaÅ‚ tylko podstawowe funkcje. JeÅ›li tylko bÄ™dÄ™ chciaÅ‚ coÅ› zmodyfikować - wprowadzÄ™ zmiany w odpowiednich plikach :)

Oczywiście nadal czekam na Wasze propozycje i sugestie :) Do soboty :) Pozdrawiam

Dołączona grafika
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Foxter Ikona

• Zaawansowany
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 220

Napisano 11 listopad 2008 - 04:18

Jako, że nic się nie dzieje, przedstawiam Wam projekt topu witryny:

Dołączona grafika

:)

Dołączona grafika
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   Foxter Ikona

• Zaawansowany
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 220

Napisano 11 listopad 2008 - 05:37

Dodatkowe informacje dotyczÄ…ce Fx7:

- CMS będzie korzystał z bibliotek jQuery, aby zniwelować niezgodności lub usterki wynikające z używania różnych bibliotek JS;
- Zrobię, co w mojej mocy, aby ACP był jak najbardziej intuicyjny :)
- Zmiana skórek z rozwijanej listy;
- Konta forum/vortalu będą od siebie całkowicie niezależne;
- CMS będzie działał na bazie MySQL, co wykluczy proste do wykonania ataki w przypadku korzystania z plików;

Jeśli macie pomysły - piszcie, póki co pracuję nad szablonami :) Pozdrawiam

Dołączona grafika
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   kicko Ikona

• Zaawansowany
  • Ikona
  • Grupa Helpdesk
  • Postów 115
  • Rejestracja 20-lipiec 08

Napisano 15 listopad 2008 - 06:17

Co do topu - ciemne trochę, ale wkońcu to dark-pc :)
C2D E6750 | 2x1gb Corsair | HD 4850 | WD 3200AAKS
Razer DeathAdder | SS Qck | Logitech UltraX | Creative HS-800
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   AniolSmierci Ikona

• Ekspert =]
  • Ikona
  • Grupa Moderatorzy
  • Postów 419
  • Rejestracja 19-wrzesieÅ„ 08

Napisano 15 listopad 2008 - 06:27

Top jak dla mnie boski :D
.
0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Foxter Ikona

• Zaawansowany
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 220

Napisano 15 listopad 2008 - 06:36

Update top-u:

Dołączona grafika

;)

Dołączona grafika
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   Mikrut Ikona

• Zaawansowany
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 222
  • Rejestracja 15-październik 08

Napisano 15 listopad 2008 - 07:30

mi siÄ™ taki top podoba
"Świat przypomina spokojną sadzawkę. Każdy uczynek, choćby najbłahszy, jest jak kamień wrzucony do tej sadzawki, rozchodzą się od niego coraz szersze kręgi na wodzie aż w końcu cały świat ulega zmianie przez jedno drobne zdarzenie" L.Snicket

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Mój PC : MSI K9A2GM-F V3 AMD 740 | AMD Athlon 64 X2 5800 | Goodram 2x1 GB , Kingston 2GB | Palit Radeon HD3870 |HDD WD3200AAKS 320 GB| Zasilacz FSP550 Silent.
Mikrut's Blog ttt
0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Foxter Ikona

• Zaawansowany
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 220

Napisano 17 listopad 2008 - 09:38

Witam ponownie :)

Nie zwykłem planować sobie pracy, ale dla takiego projektu, jakim jest Fx7 warto to sobie zrobić. Plan pracy - rzecz jasna ;) Przedstawię go jednak nie tutaj, a na blogu przygotowanym specjalnie dla celów informacyjnych :) Z każdymi nowymi wprowadzonymi zmianami będę aktualizował blog, a Wy dzięki temu będziecie mogli na bieżąco śledzić postępy mojej pracy :)

Aktualna "wersja" Fx7 to jeszcze nie CMS, ale roboczo oznaczyłem ten "twór" v.0.0.3

0.0.1
Pierwsza cyferka oznacza stabilną wersję rozwojową - do niej dążę i wersja 1.0.0 będzie "wypuszczona" do szczęśliwców, którzy będą mogli zobaczyć ją akcji i zasugerować poprawki :]

0.0.1
Druga cyferka zmienia się, gdy nastąpią większe zmiany, ale nie będą one na tyle duże, aby podwyższyć wersję rozwojową. Przykładowo druga cyferkę zmienię, gdy dodam jakąś funkcję do CMSa, lub znacząco zmodyfikuję którąś z już istniejących.

0.0.1
Ostatnia cyferka będzie się zmieniała najczęściej :) A to dlatego, że z każda nową dawką kodu ta cyferka będzie się zwiększać :)

Aktualna wersja v.0.0.3 jest już po kilku mniej znaczących zmianach :) Przenoszę dyskusję na bloga, aby mieć wszystko pod ręką. Tematu oczywiście nie zamykam, zostawiam do ogólnych rozmów ad. Fx7 i przyszłości vortalu.

Adres bloga: Kliknij tutaj

Zapraszam do śledzenia prac nad CMSem i zostawiania komentarzy. Są one bardzo ważne. Z punktu widzenia twórcy nie jestem w stanie wyłapać rzeczy, jakie denerwują użytkowników i przyszłych redaktorów vortalu. Tak więc wszelkie pomysły i sugestie proszę pisać raczej na blogu, gdzie zresztą będę prowadził dziennik zmian w tym tworze, który ma na celu być pełnosprawnym CMSem :]

Pozdrawiam, Foxter

Dołączona grafika
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   Foxter Ikona

• Zaawansowany
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 220

Ikona postu  Napisano 21 listopad 2008 - 09:02

Z racji niskiego zainteresowania projektem, postanowiłem go porzucić. W związku z tym zapraszam jutro o godzinie 20:00 na nasz kanał IRC, chciałbym porozmawiać z Wami o Vortalu. Pozdrawiam

Dołączona grafika
0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   BatthewQ94 Ikona

• PoczÄ…tkujÄ…cy
  • Ikona
  • Grupa Members
  • Postów 30
  • Rejestracja 07-listopad 08

Napisano 21 listopad 2008 - 09:31

Ehh, najpierw zapowiadasz potem na odwrót.
0

• (2 strony)
  • +
  • 1
  • 2